
Türkiye nüfus büyüklüğüne göre dünyada 18. sırada
GÜNDEM, 09 Temmuz 2025 Çarşamba, 12:22Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından ilan edilen "Dünya Nüfus Günü" kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin küresel nüfus verilerini paylaştı.
Buna göre, Hindistan 1 milyar 450 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olurken, onu Çin ve ABD takip etti. Bu üç ülke, toplam dünya nüfusunun yüzde 39,4'ünü oluşturdu.
Türkiye, 85 milyon 664 bin 944 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18. sırada yer aldı. Türkiye'nin dünya nüfusundaki payı yüzde 1 oldu.
Çocuk ve genç nüfusta dünya ortalamasının altında
Türkiye'de çocuk nüfus oranı yüzde 25,5 ile dünya ortalaması olan yüzde 29,6'nın altında kaldı. Ancak bu oran, AB ülkeleri ortalamasının üzerinde seyretti. En yüksek çocuk nüfusu Orta Afrika Cumhuriyetinde yüzde 56,5 ile görüldü.
Genç nüfus (15-24 yaş) oranı ise Türkiye'de yüzde 14,9 olarak hesaplandı. Bu oran, dünya ortalaması olan yüzde 15,6'nın biraz altında kaldı. Ancak Türkiye, AB ülkelerinin tamamından daha yüksek genç nüfus oranına sahip.
Türkiye'nin yaşlı nüfus oranı artıyor
Türkiye'de 65 yaş ve üzeri bireylerin oranı yüzde 10,6 olarak belirlendi. Bu oran dünya ortalamasının (yüzde 10,2) üzerinde olsa da, AB ortalamasının altında kaldı. En yaşlı nüfusa sahip ülke yüzde 36,2 ile Monako olurken, en genç nüfus oranı yüzde 1,7 ile Katar'da görüldü.
Doğurganlık oranı azalıyor
Türkiye'de 2024 yılı toplam doğurganlık hızı 1,48 çocuk olarak hesaplandı. Bu oran, 2,25 olan dünya ortalamasının altında kalırken, AB ortalamasının üzerinde yer aldı. En yüksek doğurganlık hızı 6,03 çocuk ile Çad'da görüldü, en düşük oran ise Kore Cumhuriyeti'ne ait oldu (0,73).
Yaşam süresi verileri
Dünya genelinde erkekler için doğuşta beklenen yaşam süresi 70,7 yıl, kadınlar için ise 76,0 yıl olarak kaydedildi. Türkiye'de bu süre erkekler için 74,7 yıl, kadınlar için 80,0 yıl oldu.
Türkiye, erkek yaşam süresiyle dünya ortalamasının üzerinde yer alırken, AB ortalamasının altında kaldı. Kadınlar için de durum benzer şekilde dünya ortalamasının üzerinde ancak AB ortalamasının altında gerçekleşti.
Türkiye, AB ile kıyaslandığında nerede?
Çocuk ve genç nüfus oranlarında AB ortalamasının üzerinde olan Türkiye, yaşlı nüfus, doğurganlık ve yaşam süresi gibi göstergelerde ise AB ülkelerinin gerisinde kaldı. Ancak dünya ortalamalarıyla karşılaştırıldığında birçok kategoride olumlu bir tablo çizdi.
GÜNDEM 09 Temmuz 2025 Çarşamba, 12:22
Yorumlar
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler

DEM Parti: PKK, 11 Temmuz'da Süleymaniye'de silah bırakacak

Tavuk yumurtası ihracatı kayda bağlandı

DEM Parti'den Selahattin Demirtaş için Meclis'e başvuru

Grok'un küfürleri, X CEO'su Yaccarino'nun istifasını getirdi

CHP'li milletvekillerinin ortak açıklama: Geri adım atmayacağız
